WAAROM ETHERISCHE OLIËN EN GEEN PARFUM?
Bij het maken van mijn producten heb ik de bewuste keuzen gemaakt om etherische oliën te gebruiken in plaats van parfum. Ik wilde alles zo natuurlijk mogelijk houden en de werkzame stoffen van de oliën behouden. De parfum die tegenwoordig in heel veel producten worden toegevoegd zijn samengesteld uit synthetische geurstoffen. Deze worden zo gemaakt dat het bij ons een emotie en/of herinnering oproept, of althans onze reuk linkt aan de naam en de verpakkingskeuzen. Zo ruikt (en smaakt) de synthetische versie van aardbei helemaal niet naar aardbeien. Ruikt een frisse lente dag extreem fris en bloemerig en ruikt de zee eerder naar een toiletluchtverfrisser dan de daadwerkelijke geur van de zee. Toch hebben wij zo veel chemicaliën geroken dat we deze chemische geuren kunnen koppelen aan wat de verkopers ons hebben wijsgemaakt. Met grote gevolgen voor ons lichaam. Veel mensen hebben dan ook een allergische reactie voor geparfumeerde producten. Denk hierbij aan duizeligheid, hoofdpijn, huidirritatie, allergische reacties, verkleuringen van de huid, overgeven en hevig hoesten. Het is niet voor niets dat mensen steeds vaker naar producten zoals Neutral rijken omdat dit zachter is voor hun huid.
Maar waarom dan wel etherische oliën? Dat is omdat er geen extra toevoegingen zijn gemaakt aan deze olie. Als je etherische lavendelolie koopt is dit puur en alleen van deze plant gemaakt. Er worden geen "houdbaarheids" chemicaliën toegevoegd wat het natuurlijk voor de koper riskant maakt dat het onbruikbaar kan worden. Het scheelt dat de meeste oliën, mits goed afgesloten en gekoeld, heel lang bewaard kunnen worden. Het nadeel van etherische oliën is dat het vrij prijzig is. Zo is de richtprijs van bijvoorbeeld 10 ml rozenolie al gauw rond de €270!!! Dit komt omdat er heel veel plantendelen nodig zijn om de olie te bemachtigen. Om 1 liter rozenolie te krijgen is er zo’n 35 kg(!) nodig aan rozenblaadjes. Deze worden in de ochtend door mensen met de hand geplukt om vervolgens weer te verwerken tot olie. Je kan je wel voorstellen hoe groot die berg met rozenblaadjes moet zijn. Omdat dit een tijdrovend project is wat niet machinaal gedaan kan worden, schiet de prijs omhoog. Als je rozenolie vindt voor veel minder geld, is de kans erg groot dat de olie niet 100% pure rozenolie is. Gelukkig zijn er ook veel goedkopere oliën op de markt en is niet iedere olie zo’n groot kostenplaatje. Het licht er puur aan hoe de oliën van de plant gewonnen kunnen worden en hoeveel plantendelen daarvoor nodig zijn.
Omdat er geen toevoegingen zijn gedaan aan de olie en er geen sprake is van chemicaliën behoudt de plant zijn krachten. Wist je bijvoorbeeld dat pure lavendelolie goed is voor de verbrande huid? In het begin van deze eeuw werden de eigenschappen van lavendel wetenschappelijk onderzocht en bevestigd. Medici Dr. R.M. Gattefossé had een positieve ervaring met lavendelolie toen hij zich verbrande tijdens een laboratoriumonderzoek. Hij dompelde zijn hand in een schaal met lavendelolie en stelde vast dat de pijn snel verdween en de wond in een korte tijd zonder littekens genezen was. Ook tijdens de 2 e wereldoorlog werden talrijke soldaten en burgers met ernstige brandletsels succesvol behandeld met lavendelolie door Valnet, een chirurg in het Franse leger.
Zo zie je dat de werkzaamheid van de plant is behouden en voor positief effect kunnen zorgen. Daarom heb ik ervoor gekozen om de oliën te verwerken in mijn producten. Het is natuurlijk en geeft je een steuntje in de rug zowel fysiek als mentaal. De krachten blijven behouden en het ruikt ook nog eens heerlijk!
Ben je benieuwd naar welke oliën voor jou geschikt zijn? Bekijk dan mijn pakketaanbod van etherische oliën! Hierbij krijg je een uitgebreide omschrijving welke oliën perfect aansluiten op wat jij nodig hebt en is het ook mogelijk om zeep te ontvangen met die specifieke oliën!